Do’s & Don’ts Werkgevers

If you don’t have time to do it right
when will you have time to do it over?

CONTACT

Chronische stress is een keuze

Kortdurende stress is functioneel
Langdurige stress is giftig
Chronische stress is een keuze

De werkgever heeft een belangrijke rol bij die keuze door het tijdig signaleren van te veel stress en het faciliteren van een adequate behandeling.

Happy Brain® Clinics do's

Do’s

70-80% van de medewerkers met een burnout werd er voor hun gevoel door overvallen. De verklaring hiervoor is simpel: het deel van je hersenen dat nodig is om zelfreflectie toe te passen en rationeel te kunnen denken, raakt bij te veel stress als eerste beschadigd.

De omgeving is meestal niet verrast door de burnout. Leidinggevende en directe collega’s hebben dan ook belangrijke rol hebben bij het tijdig signaleren van teveel stress bij collega’s.

Verschijnselen van te veel stress:

 • regelmatig een extra verlofdag opnemen om ‘bij te komen’
 • van weekend naar weekend leven
 • na vrije dagen nog niet uitgerust zijn
 • korter lontje dan gebruikelijk
 • meer chaotisch
 • concentratie- en geheugenvermindering
 • meer moeite hebben met besluiten nemen
 • minder voor rede vatbaar
 • emotioneel zonder duidelijke aanleiding

Wanneer een medewerker teveel stress lijkt te hebben, kan door ons een wetenschappelijke test worden afgenomen die inzicht geeft in de mate van stress. De test brengt ook in kaart hoe groot het risico is dat de medewerker binnen een jaar uit gaat vallen.

Happy Brain® Clinics don'ts

Don’ts

Steeds vaker wordt de oorzaak van stress en burnout gezocht bij de organisatie maar is nog weinig wetenschappelijk bewijs voor deze aanname. Er zijn echter wel punten te noemen die beter vermeden kunnen worden.

 • Geen duidelijke diagnose stellen; vooral bij vrouwen wordt soms een fysieke oorzaak gemist omdat de klachten zich presenteren als ‘te veel stress’. Happy Brain® Clinics maakt gebruik van een wetenschappelijke test om vast te stellen of er sprake is van stress. Wij behandelen stress en burnout, en geen fysieke aandoeningen.
 • 3 Maanden wachten met de behandeling; wachten vertraagt ernstig het herstelproces. Medewerkers met een burnout willen maar één ding en dat is snel van hun klachten af. Bovendien is langdurige stress is uitermate giftig voor hersenen en lijf en kan het ernstige schade veroorzaken zoals hart- en vaatziekte en een verhoogd risico op kanker.
 • Coaching of praatsessies aanbieden; praten werkt averechts. Praten en coaching doet een beroep op het deel van de hersenen dat als eerste wordt beschadigd door de stress.
 • Re-integratie onnodig uitstellen; daardoor wordt het moeilijker om terug te keren. Hoe langer een medewerker verzuimt, hoe hoger de drempel wordt om weer terug te keren.
 • Discontinuïteit in de begeleiding; dit maakt de begeleiding stuurloos. Door wisseling van bedrijfsartsen, verzuimcoördinatoren en/of leidinggevenden raakt de begeleiding versnippert. Hierdoor kan de medewerker steeds verder afglijden.

Wanneer er binnen een organisatie meerdere medewerkers door ons worden behandeld, stellen wij een coördinator aan die vanuit Happy Brain® Clinics contact onderhoudt met de organisatie. Ook wordt een gegeneraliseerd terugkoppeling gegeven van de behaalde resultaten.

Wil je meer weten over de wetenschappelijke stress-test? Of wil je meer weten over de do’s & don’ts?
Neem dan contact met ons op.

CONTACT

Doen

1.

STRESS HERKENNEN

Burnout wordt door de medewerker zelf meestal te laat onderkend. Daarom is het belangrijk dat collega’s of de leidinggevende de eerste signalen van burnout kunnen herkennen.

2.

SNEL ACTIE

De eerste maanden niet behandelen, doet meer kwaad dan goed. Zo snel als de conditie van de werknemer het toelaat actie ondernemen, is daarom het devies.

3.

AANPAK COÖRDINEREN

Om binnen een organisatie een adequaat verzuimbeleid te kunnen voeren, zijn een organisatiebrede coördinatie en een helicopterview essentieel.

Dit zeggen onze klanten

“Alle medewerkers die jullie hebben behandeld, zijn in korte tijd weer aan het werk gegaan. Dat had ik nooit verwacht.”

Joost, bedrijfsarts

“De manager stond in de overleef-modus, maar na 2 weken kon hij alweer helder denken. Zijn creativiteit is weer helemaal terug.”

Mark, CEO multinational

“Hebben jullie wel in de gaten hoe bijzonder het is wat jullie doen bij Happy Brain® Clinics?”

André, eigenaar bouwbedrijf

“De medewerker heeft 14 jaar veelvuldig verzuimd. Na één behandeling bij jullie heeft zij ontslag genomen zonder vaststellingsovereenkomst of uitzicht op ander werk. En dat heeft vooral haarzelf enorm opgelucht.”

Brigit, HR manager

Wat kunnen wij voor je doen?

Wil je meer informatie of een afspraak maken?
Vul je gegevens in, en wij nemen binnen 24 uur contact met je op. 

Burnout Risico-scan team/afdeling/organisatieBerekening kostenbesparing stressgerelateerd verzuimOfferte programma 'Burnout voorkomen'Offerte programma 'In 60 dagen burnout-vrij'Informatie stress-detox bij corona
Voorlichting/educatieExecutive programma bestuurdersOpleiding tot Stress-interventie ExpertIk wil graag dat je contact met mij opneemt

BEDRIJFSGEGEVENS