Wetenschappelijke aanpak

In this era of information
ignorance is a choice

CONTACT

The proven way from stress tot happiness

Neurowetenschap is één van de snelst groeiende wetenschappen. De kennis die daarbij naar boven komt, is vaak spectaculair en zeer relevant voor organisaties.
Happy Brain® Clinics heeft deze kennis vertaald in een nieuwe, effectieve aanpak voor stress- en burnout. Onderstaande feiten en fabels zijn leidend geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe aanpak.

De genoemde feiten zijn wetenschappelijk bewezen. De bronnen daarvoor vind je onderaan deze pagina. De fabels horen wij van onze klanten en lezen we soms ook in (vak)literatuur.

Happy Brain® Clinics feiten

Feiten

1.  70-80% van de mensen met een burnout zagen het niet aankomen
Juist dat deel van de hersenen dat nodig is om een burnout bij jezelf aan te zien komen, raakt als eerste beschadigd door de hoge productie van stresshormonen. Vaak ziet de omgeving de burnout wel aankomen. Daarom hebben collega’s en leidinggevenden een belangrijke rol bij het signaleren van teveel stress bij medewerkers.

2. Neuroplasticiteit is van alle leeftijden
Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om nieuwe neurale circuits aan te leggen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij leren of een nieuw inzicht opdoen. Er kunnen honderden nieuwe verbindingen per seconde worden aangelegd. Neurale circuits die niet worden gebruikt, verdwijnen weer. Hersenen blijven een leven lang plastisch en zijn altijd in staat om nieuwe circuits aan te leggen. Uit onderzoek blijkt dat juist het oudere brein makkelijker leert in situaties waarbij contextueel denken een belangrijk element is.

3. Geen onderscheid tussen echt of ingebeeld
De hersenen kunnen geen onderscheid maken tussen iets dat echt wordt meegemaakt of iets dat alleen wordt ingebeeld. In beide gevallen is de reactie in het lichaam en hersenen gelijk. Dat werkt negatief, bijvoorbeeld als je denkt dat er een inbreker binnenkomt, vertoont het lichaam met een sterke stress-reactie. Andersom werkt ook; inbeelden dat je in een mooie omgeving aan het wandelen bent, brengt rust en ontspanning in hersenen en lichaam.

4. Mannen en vrouwen reageren verschillend op stress 
Mannen en vrouwen zijn fysiek verschillend en reageren daarom anders op stress. Ook de meest effectieve manier van ontspannen is voor vrouwen anders dan voor mannen.

5. Stress begint altijd met verhoogde hersengolven
Hersengolven brengen chemische processen in het lichaam op gang. Bij stress worden in de hersenen high-beta golven gemeten, en die zorgen voor de aanmaak van stresshormonen. Het is onmogelijk om stresshormonen aan te maken als je ontspannen bent (alfa-golven) of slaapt (delta-golven).

6.  95% van het gedrag komt uit het onbewuste
Slechts een klein deel van ons gedrag wordt aangestuurd door onze ratio. Het overgrote deel komt uit het onbewuste deel van de hersenen. De veranderingen die bij een burnout nodig zijn, zitten in het onbewuste deel. Als de oplossing voor de burnout in de ratio had gelegen, had iemand met burnout de oplossing allang zelf bedacht!

7. Alles wat je meemaakt, wordt opgeslagen in het onbewuste
Het onbewuste kan 1.000.000 x meer gegevens verwerken dan het rationele deel van de hersenen. En juist de opgeslagen herinneringen in het onbewuste kunnen een grote trigger zijn voor stress. Het onbewuste opruimen, is daarom uitermate effectief.

Happy Brain® Clinics fabels

Fabels

1. Praten helpt
Chronische stress beschadigt de hersenen, en de neo-cortex raakt als eerste beschadigd. De neo-cortex is het deel van de hersenen waar de cognitieve functies zetelen, zoals logisch nadenken. Met praten wordt een beroep gedaan op cognitieve functies en juist die functioneren niet meer goed.

2. Veranderingen kosten tijd
Gedragsveranderingen die vanuit de ratio worden ingezet, kosten inderdaad veel tijd en doorzettingsvermogen voordat zij effect hebben. Veranderingen die in het onbewuste deel van de hersenen plaats vinden, kosten daarentegen weinig tijd omdat daarbij de ‘automatische piloot’ wordt veranderd.

3. Je moet ‘leren omgaan’ met stress
‘Leren omgaan’ met stress is niet effectief. Het onbewuste opruimen en daardoor de fysieke en neurofysiologische negatieve stress-spiraal doorbreken, is wel effectief.

4. Je herstelt nooit meer helemaal
Niets is minder waar! Hoe groot de schade door stress ook is, het is altijd omkeerbaar. Het herstellend vermogen van hersenen en lijf is bijzonder groot. Uit onderzoek blijkt zelfs dat hersenen na het herstel juist beter kunnen gaan functioneren.

5. Burnout heeft tijd nodig en duurt 8 maanden
Burnout hoeft geen 8 maanden te duren. 2 maanden kan ook, zonder dat het negatieve gevolgen heeft of er een terugval plaats vindt. Een snelle genezing verdient zelfs sterk de voorkeur omdat er tijdens een stressvolle periode een significant verhoogde kans bestaat op het ontwikkelen van ernstige ziekten, zoals depressie, hart- en vaatziekten en kanker.

6. Je moet wennen aan het idee dat je een burnout hebt
De burnoutrichtlijn van de bedrijfs- en huisartsen stelt dat de eerste weken gebruikt moeten worden om te accepteren dat je een burnout hebt. Onze ervaring is dat het wennen niets toevoegt. Sterker nog, de groef waar iemand inzit, wordt alleen maar dieper want malende gedachten laten zich – zonder adequate behandeling – moeilijk stoppen. Met nog meer stress dan nodig is tot gevolg.

7. Het helpt om de eerste drie maanden geen contact met de werknemer te hebben
Burnout is altijd een combinatie van factoren: werk, privé, persoonlijkheidskenmerken en onbewuste processen. Werknemers die weinig contact hebben met hun leidinggevende, voelen zich meestal aan hun lot overgelaten, en dat helpt het herstelproces niet.

Hieronder noemen wij de wetenschappers die ons hebben opgeleid, die wij hebben ontmoet en gesproken, of die ons op een andere manier hebben geïnspireerd en daarmee een bijdrage hebben geleverd aan onze integrale aanpak.

De werking van het brein, stress en neuroplasticiteit
Dr. Joe Dispenza, neuroscientist, international lector, onderzoeker, business consultant, auteur, onderwijzer; California, USA.
Dispenza heeft een eendaagse workshop ‘Omgaan met stress’ ontwikkeld voor het bedrijfsleven. Daarvoor heeft Dizpenza wereldwijd 70 trainers opgeleid. Caro Botman en Ellen Botman, founders van Happy Brain® Clinics, zijn certified trainers van Dispenza.
Dr. Bruce McEwen, neuro-endocrinoloog, gespecialiseerd in de effecten van chronische stress op het brein; Rockefeller Universtity, New York, USA
Dr. Victor Kallen, klinisch psychofysioloog, doet onderzoek naar de effecten van kortdurende stress op het brein, op lange en korte termijn; TNO Behavioural & Societal Sciences, Zeist
Dr. E. S. Epel et al, Accelerated Telemore Shortening in Response of Life Stress, Proc. National Academy of Science USA, 101(49): 17312-5, 2004, Dec 7

Het rationele en het onbewuste brein
Dr. Richard. C. Schwartz, psychiater, ontwikkelaar van Internal Family Systems-therapy; Harvard Medical School, faculteit Psychiatrie, Boston, USA
Dr. Joop Korthuis, wetenschapper, ontdekker van bad clusters, ontwikkelaar van Progressive Mental Alignment; Georgia, USA
Dr. Luise Reddemann, arts, psychoanalyticus, auteur, ontwikkelaar van Psychodynamic Imaginative Traumatherapy; Finningen, Duitsland

Epigenetica en telomeren
Dr. Bruce Lipton, ontwikkelingsbioloog, auteur, doet onderzoek naar de factoren die epigenen beïnvloeden; New York, USA
Dr. Gregg Braden, onderzoeker, bestseller auteur die een brug slaat tussen wetenschap, spiritualiteit en het menselijk potentieel; Florida, USA
Dr. C. Greider, dr. E. Blackburn, dr. J. Szotak, Dicovered the enzyme Telomerase; Received in 2009 the Nobel Prize in Physiology or Medicine for their discovery.

Hart en brein connectie
Institute of HeartMath, doet vanaf 1994 onderzoek naar de connectie tussen het brein en het hart; California, USA
Dr. J.A. Armour and dr. J.L. Ardell, article in Neurocardiology about the discovery of the heart’s nervoussystem that contains 40.000 sensory neurites, Oxford University Press, discovery in 1991, article published in 1994
Dr. R. McCraty, dr. M. Atkinson, dr. RT. Bradley, article ‘Electrophysiological evidence of intuition: part 1. The surprising role of the heart’; Complementary Medicine, 2001; 10(1):133-43, PubMed

Mirror Neurons
Dr. C. Rizzolatti, dr. L. Craighero‘The mirror-neuron system’, Annual review of Neuroscience 27 (1): 169-192, 2004

Overig relevant onderzoek
Nature Neuroscience, The Rosehip Neurons; discovery of a new type of brain-neurons, to regulate the flow of information to specific portions of the brain and facilitate consciousness; august 2018
Advanced Brain States of Tibetan Monks: discovery of new brain states: Gamma brainwaves (30-80 Hz), Hyper-gamma brainwaves (80-100Hz), Lambda brainwaves (100-200Hz) and Epsilon brainwaves (0,0-0,1 Hz); 2004
Heart Rate Variability Decreases with age; published in Geriatric Medicine and Cardiology, Chicago College of Medicine, 2010

Wetenschap

1.

METEN IS WETEN

Wij gebruiken de nieuwste, gevalideerde methoden om de effectiviteit van onze aanpak verder wetenschappelijk te onderbouwen, zoals brainmapping en bio- en neurofeedback.

2.

STATE OF THE ART

Wij reizen de hele wereld over om op de hoogte te blijven van de allerlaatste relevante ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied, en implementeren deze kennis direct in onze behandelingen, mits gevalideerd. 

3.

CROSS DISCIPLINAIR

Wij combineren verschillende wetenschappelijke disciplines met elkaar om tot een integraal aanbod te komen. Het resultaat is vaak verbluffend goed.

Wat kunnen wij voor je doen?

Wil je meer informatie of een afspraak maken?
Vul je gegevens in, en wij nemen binnen 24 uur contact met je op. 

Burnout Risico-scan team/afdeling/organisatieBerekening kostenbesparing stressgerelateerd verzuimOfferte programma 'Burnout voorkomen'Offerte programma 'In 60 dagen burnout-vrij'Informatie stress-detox bij corona
Voorlichting/educatieExecutive programma bestuurdersOpleiding tot Stress-interventie ExpertIk wil graag dat je contact met mij opneemt

BEDRIJFSGEGEVENS

ACUTE STRESS ?

Of je nu werkgever of werknemer bent, acute stress hebben we allemaal wel eens.
Met een oefening van ruim 3 minuten kan je direct de stress in je lichaam voor een paar uur verlagen.

Van deze oefening is aangetoond dat er meer dan 
1.300 positieve chemische reacties in je hersenen en lichaam op gang komen, waardoor o.a. jouw immuunsysteem verbetert.
Dit effect houdt minimaal 6 uur aan.

Vul je mailadres in en ontvang een geluidsbestand met de oefening.
Je ontvangt de link naar het geluidsbestand in een mail.