Wie veel last heeft van overmatige stress, heeft 50 procent meer risico om long covid te ontwikkelen na een coronavirusinfectie. Bovendien blijkt het herstel van long covid langer te duren als je veel stress ervaart. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Harvard. Ellen Botman, psycholoog en CEO van Happy® Brain Clinics, noemt het belangrijker dan ooit om overmatig stress te voorkomen.

Langdurige stress is schadelijk
Botman: “Stress hoort bij het leven. Wie bijvoorbeeld een presentatie moet geven of voor een belangrijke gebeurtenis staat, ervaart tijdelijke stress. Dat helpt ons om te presteren, want bij kortdurende stress worden hormonen uitgescheiden die ervoor zorgen dat het lichaam voldoende energiebronnen beschikbaar heeft om adequaat op een onmiddellijke ‘dreiging’ te reageren. Langdurige stress is echter schadelijk. De langdurige uitscheiding van stresshormonen zorgt voor een verhoogd risico op depressies, angsten, hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2.”

In een onderzoek van Harvard University dat vorige maand is gepubliceerd, blijkt er nu ook een verband tussen stress en het niet-volledig herstellen van corona. Wie in aanloop naar een covid-infectie last had van psychische problemen, heeft een groter risico op long covid. De onderzoekers ontdekten dat wie last had van twee van de volgende verschijnselen (depressie, angsten, overmatig stress, zorgen over covid en eenzaamheid) bijna 50 procent meer risico had op long covid dan anderen. Bovendien verzwakt teveel stress je immuunsysteem, waardoor het herstel van long covid ook langer duurt.

Bij long covid houden covid-symptomen langer dan een maand aan. Covid-symptomen zijn vermoeidheid, hersenmist, kortademigheid, verlies van smaak en geur, slaapproblemen, angst en/of depressie. Voor sommigen kunnen deze symptomen vele maanden of zelfs langer aanhouden, waardoor het onmogelijk is om terug te keren naar het leven van voor corona.

Overmatig stress tegengaan
Aangezien het covid-virus nog steeds niet is verdwenen, is het volgens Botman belangrijker dan ooit om overmatig stress tegen te gaan. Ook voor degenen die al met long covid te maken hebben, is te veel stress uit den boze.
De eindejaarperiode is volgens haar daarbij een periode die gekenmerkt wordt door meer stress. “De werkdruk voor de kerstvakantie ligt vrij hoog, de dagen worden korter en de feestdagen zijn ook niet compleet stress-vrij. Meer uitval is in deze periode dan ook niet ongewoon.”

Botman heeft daarom een aantal praktische tips om stress tegen te gaan, die makkelijk in de dagelijkse routine zijn in te passen. “Zorg dat je voldoende beweegt: Beweeg dagelijks twintig minuten, dat is goed voor lijf én hersenen. En besef dat boodschappen doen ook bewegen is. Leg de telefoon buiten de slaapkamer, want dat zorgt ervoor dat je niet overprikkeld raakt en echt kan uitrusten. Maak lol, of dat nou met een boek, film of VR-bril is, zo kunnen je hersenen goed ontspannen. Doe ademhalingsoefeningen, dat geeft je lijf het signaal dat het veilig is. Schrijf ten slotte elke dag met de hand drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Dat vermindert de fysieke en mentale symptomen van stress en is goed voor de verbinding met andere mensen.”

Gepubliceerd in:
Managers online Managersonline.nl – Vijf tips voor werknemers om overmatig stress te voorkomen
Alles over HR Harvard onderzoek: overmatig stress verhoogt risico op long covid – AllesoverHR