Experts verwachten dat het aantal burnouts de komende maanden flink zal stijgen. Het zou zelfs gaan om vier miljoen mensen die binnen een half jaar mogelijk uitvallen als er geen actie wordt ondernomen. Daarom delen we tien wetenschappelijk onderbouwde tips die je helpen tegen corona-stress.
Dat er steeds meer mensen last krijgen van corona-stress is niet gek. Men is bang om ziek te worden, maakt zich zorgen om dierbaren, wordt gek van het thuiswerken en mist perspectief. Ook maken mensen zich zorgen om hun baan of financiële situatie.
Stress is een serieus probleem. Het kan binnen een paar weken zorgen voor een kort lontje en laat je IQ met 15 punten dalen. Op de lange termijn kan stress leiden tot overgewicht, burnouts en diabetes. Deze tien tips tegen corona-stress moeten helpen deze nare effecten te voorkomen of op zijn minst te verminderen.

Tip 1: Zorg voor voldoende beweging
Ondanks dat we thuiswerken, is het wel nodig om ‘onderweg te zijn’. Maak vijf keer per week een wandeling van twintig aaneengesloten minuten, zodat je voldoende beweegt.

Tip 2: Zie stress als je vriend
Stress maakt je lichaam klaar voor actie. Reageer niet emotioneel op stress, maar verwelkom kortdurende stress. Dan reageert je lichaam er veel beter op.

Tip 3: Volg het nieuws minder
Coronanieuws is zelden goed nieuws. Het leidt tot mentale en zelfs fysieke stress. Volg het nieuws in mindere mate – of zelfs helemaal niet meer.

Tip 4: Telefoon buiten de slaapkamer
In het verlengde van een beperkte nieuwsconsumptie: zorg dat je je telefoon buiten de slaapkamer houdt en koop een wekker. Zo kan je je beter afsluiten van het nieuws.

Tip 5: Ontspan en heb lol
Of je nu iets meemaakt of alleen maar inbeeldt, je lichaam reageert hetzelfde. Lees een boek, kijk een film of duik in een andere wereld met een VR-bril. Doe dingen die je vrolijk maken.

Tip 6: Luister klassieke muziek
Luister eens naar subliminal music, daar wordt je brein rustig van. Niet alle klassieke muziek is hiervoor geschikt, maar de muziek van Bach staat erom bekend dat het je brein kalmeert.

Tip 7: Schrijf vaker met de hand
Schrijven geeft rust in je hoofd en laat je gebeurtenissen beter verwerken. Ook is het goed voor de samenwerking tussen verschillende hersendelen.

Tip 8: Oefen dankbaarheid
Schrijf elke dag drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Dat vermindert de fysieke en mentale symptomen van stress, en is goed voor de verbinding met andere mensen.

Tip 9: Mediteer regelmatig
Mediteren is niet alleen goed tegen angst en stress. Het vergroot ook de creativiteit, compassie en welbevinden van mensen. Hoe voor de hand liggend het ook is, het is echt een paardenmiddel.

Tip 10: Zorg voor balans hart en brein
Er is een korte oefening die zorgt voor een betere balans tussen je hersengolven en je hartritme. Sluit je ogen, richt je aandacht naar je hart en adem rustig in en uit. Probeer ondertussen dankbare of compassievolle gedachten te hebben. Dat zorgt tot wel 1300 positieve chemische reacties in je lijf!

Serieus aan de gang met een burnout of stress?
Neem contact met ons op als je professionele hulp wil bij stress of een burnout.