Ons onbewuste brein zorgt voor 95 procent van ons gedrag. Dat betekent dat gedragsverandering en het doorbreken van patronen vooral in dit deel van het brein plaats moeten vinden. Op dat onderwerp is Caro Botman gepromoveerd. In dit artikel legt ze uit hoe Happy Brain® Clinics gebruikmaakt van dit inzicht bij de behandeling van psychische klachten.
Ontwikkeling in eerste jaren
“De eerste jaren van ons leven wordt ons onbewuste brein gevuld met gedachten en patronen. Met andere woorden: we leren hoe de wereld werkt en slaan dat in dit deel van ons brein op. Het zijn juist die vroeg aangeleerde overtuigingen en patronen die er later in ons leven voor zorgen dat we last krijgen van mentale problemen. Iemand leert bijvoorbeeld dat hij niets waard is, en krijgt daardoor later last van minderwaardigheidsgevoelens.”
“De eerste zeven jaar van ons leven zijn we niet in staat om de informatie te filteren die wij binnenkrijgen. Ook al bedoelt iemand iets als een grapje of zegt iemand iets wat hij eigenlijk niet meent: het komt ongefilterd en rechtstreeks in ons onbewuste brein terecht. Want dit deel van de hersenen registreert alles wat er is zonder erover te oordelen, en neemt alles voor waar aan. Er ligt dus van alles opgeslagen in het onbewuste brein wat niet per se helpend is bij hoe we reageren op de wereld om ons heen.”
Onbewust behandelen
95% van ons gedrag komt voort uit ons onbewuste brein en dat is dus gevuld met onbewuste overtuigingen die we hebben opgedaan in onze jeugd. Wat betekent dit inzicht voor de behandeling van psychische klachten? Caro Botman: “Het leert ons dat je in het onbewuste brein moet zijn om overtuigingen en gedrag te veranderen. Het onbewuste is ook de plek is waar je dingen kan loslaten. Bijkomend voordeel van het behandelen van het onbewuste brein: je wordt er ook niet gehinderd door het bewuste brein die met allerlei overtuigingen blokkades opwerpt zoals ‘dat lukt bij mij toch niet’ of ‘wat zal de therapeut wel niet van mij denken’. Je kunt bij het onbewuste brein komen als je heel ontspannen bent. Met je ogen dicht luisteren naar een verhaal, dagdromen, of het moment tussen waken en slapen, zijn momenten waarop je bewuste brein (bijna) is uitgeschakeld en het onbewuste toegankelijk is.”
Dat is ook waarom Happy Brain® Clinics tijdens de behandeling inzet op het onbewuste deel van het brein. De STI-behandeling is zo opgebouwd dat je steeds meer ontspant, waardoor het bewuste brein met de bijbehorende rationele gedachten steeds minder alert wordt. “Deze behandelmethode heeft zich al jaren bewezen. Nu is er wetenschappelijk onderzoek dat laat zien waarom het werkt: omdat we een deel van het brein bereiken dat bij veel andere behandelingen ongemoeid blijft, en omdat juist dáár de onbewuste overtuigingen liggen opgeslagen die je wilt veranderen.”
Resultaten van onderzoek
Botman deelt nog een aantal andere interessante feiten over het onbewuste brein. Allereerst blijkt het onbewuste brein universeel te zijn. Dat is goed nieuws, want het betekent dat behandelingen als de STI voor iedereen, ongeacht achtergrond of culturele overtuigingen, geschikt zijn. “Ook ontdekten we dat het niet uitmaakt of iemand gelooft in de werking van de behandeling: omdat het onbewuste deel van het brein alles letterlijk neemt, wordt het niet gehinderd door rationele gedachten. Het is dus eigenlijk het tegenovergestelde van het placebo-effect: het werkt altijd, ook al geloof je er niet in. Voorwaarde is wel dat je ontspannen bent tijdens de behandeling. Dat kan bereikt worden door een korte oefening aan het begin van de behandeling.”
Behandelingen als de STI blijken op nog een andere manier af te wijken van andere behandelmethodes. “De STI zorgt voor heling in het moment, niet pas na weken therapie zoals bij reguliere praatsessies. Dat komt doordat het bewuste brein, dat overal over nadenkt en tijd nodig heeft om te veranderen, in deze behandeling volledig wordt gepasseerd. Je hoeft dus niet na te denken of aan te leren hoe je in een bepaalde situatie gaat reageren, dat gebeurt vanzelf vanuit je onbewuste brein. Dat maakt deze behandeling uniek. In de praktijk heeft het zich al jarenlang bewezen. En nu het is dus ook wetenschappelijk onderbouwd.”
Gepubliceerd in Baaz, platform voor ondernemers, 2 november 2023