Corona-stress zorgt voor een toename van stress-gerelateerd verzuim, zoals burnout. ASR, marktleider op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, signaleert dat deze vorm van verzuim het meest pregnant is bij bankiers en ambtenaren. Daarom deelt Ellen Botman, CEO van Happy Brain® Clinics, een aantal tips tegen corona-stress.

“Steeds meer mensen zitten vaker en langer thuis met een burn-out of andere stress-gerelateerde klachten. Dat is niet verwonderlijk: veel banen in de financiële sector verdwijnen door innovatie. Veel bankiers werken daarbij vanuit huis en thuiswerken is voor veel mensen zeer belastend. Dat geldt met name als ook de partner thuiswerkt en de kinderen veel thuis zijn. Daardoor stijgt het aantal burnouts en de gemiddelde duur van een burnout, blijkt uit onderzoek”, aldus Botman.

“Wist je dat een paar stressvolle weken al kunnen zorgen voor een kort lontje en bovendien je IQ met 15 punten kunnen laten zakken? Gelukkig zijn er manieren om je stresslevel zelf aan te pakken en de schadelijke effecten van te veel stress te voorkomen of op zijn minst te verminderen. Deze vijf tips helpen bankiers hierbij.”

Tip 1: Verwelkom stress als je vriend

“Zie stress niet als een ziekmakend probleem, maar zie het als je vriend. Dat doe je door op het moment dat je je gestrest voelt te denken: ‘welkom stress, je maakt mijn lichaam nu klaar om in actie te komen’. Uit een acht jaar durende studie in Amerika blijkt dat daarmee de kans op vroegtijdig overlijden door hart- en vaatziektes door stress wordt verlaagd van 43% naar 0%.”

Tip 2: Volg het nieuws minder

“Coronanieuws is zelden goed nieuws en ons brein interpreteert de headlines als ‘vaak voorkomend’. Oftewel, ons wereldbeeld is gebaseerd op het nieuws dat we volgen. Volg je het nieuws overmatig, dan leidt dat tot mentale en zelfs fysieke stress. Volg het nieuws in mindere mate – of zelfs helemaal niet meer. Dan kun je je er ook niet druk om maken.”

Tip 3: Luister klassieke muziek

“Niet voor niets wordt subliminal music aangeraden om op te zetten om baby’s rustig te krijgen. Vooral de muziek van Bach staat erom bekend dat het je brein kalmeert. Zet het op als achtergrondmuziek of pak je koptelefoon en luister naar Binaural Beats waarbij je linker en rechteroor twee verschillende geluidsfrequenties te horen krijgen. Doordat je brein op zoek gaat naar het midden tussen beide frequenties, wordt het vanzelf rustig in je hoofd. Dat werkt zelfs bij mensen die moeilijk kunnen ontspannen.”

Tip 4: Wees dankbaar, en schrijf dat op.

“Uit veel onderzoek blijkt dat dankbaar zijn een zeer positief effect heeft op je brein. Daarbij reguleert het de stressreactie van je lijf en maakt het je weerbaarder. Als je met de hand opschrijft waar je dankbaar voor bent, sla je twee vliegen in een klap. Want met de hand schrijven geeft je rust in je hoofd en laat je gebeurtenissen beter verwerken. Ook is het goed voor de samenwerking tussen verschillende hersendelen. Belangrijke informatie die je wilt onthouden, kan je ook beter met de hand opschrijven dan intikken. Want door het schrijven herinner je het vaak beter.”

Tip 5: Doe alsof je reistijd hebt

“Ondanks dat we thuiswerken, is het wel nodig om ‘onderweg te zijn’. Maak vijf keer per week een wandeling van twintig aaneengesloten minuten. Gebruik daarvoor de tijd die je normaal gesproken onderweg bent naar je werk. Dan heb je meteen een goede afbakening tussen werk- en privétijd. Dat ‘heel Nederland wandelt’ is daarom goed nieuws: bewegen verlaagt de stress, helpt je hersenen om beter te functioneren en boost je immuunsysteem.”