Jarenlang een topfunctie vervullen, veel vrijheid hebben om je rol naar wens in te vullen – en toch een burn-out krijgen. Het gebeurde Dennis Linneman, die dankzij Happy Brain® Clinics weer snel aan de slag ging en zelfs besloot om het roer om te gooien. In dit artikel deelt hij zijn ervaring met de burn-out-behandeling van Happy Brain® Clinics.

Veel vrijheid, toch schuurt het
Linneman was negen jaar lang business manager bij Giraffe HR. “Ik droeg veel verantwoordelijkheid en ervaarde dat ook zo. Ik heb mijn rol steeds meer naar mijn smaak kunnen inrichten en had veel ruimte voor vrijheid en reflectie. Dat voorkwam echter niet dat ik uiteindelijk toch een ‘semi-burn-out’ kreeg. Ik kon niet meer werken, maar wel bedenken en verwoorden hoe ik mijn werk opnieuw zou willen inrichten.”

Die burn-out ontstond volgens Linneman omdat het ‘schuurde’. “Er werd bijvoorbeeld gestuurd op detailniveau, terwijl ik geloof dat je elkaar vertrouwen moet geven. Doordat die traditionele manier van werken effectief bleek, was het lastig om daarvan af te stappen. Het zorgde er uiteindelijk wel voor dat ik in 2017 thuis kwam te zitten. Als je te lang iets doet wat niet bij je past, dan schuurt dat niet alleen, dan knapt het.”

Samenwerking vol vertrouwen
Linneman omschrijft een burn out als ‘het psychische gevoel dat je moet vechten, maar het fysieke gevoel dat je dat niet kan.’ “Het is een unieke ervaring en een periode waarin je flink met jezelf aan de slag kunt gaan. Via de bedrijfsarts kwam ik in contact met Happy Brain®Clinics en daar heb ik echt geluk mee gehad. Ik vond het werken met Caro Botman mooi en waardevol. Vanaf het begin voelde ik vertrouwen.”

Dat vertrouwen begon volgens Linneman al met een simpele vraag die Botman stelde. “Ze vroeg me of ik erin geloof dat een mens – dus ook ikzelf – kan veranderen. Ik sloeg aan op het woord geloven. Je kan rationeel proberen te verwoorden of je ergens voor openstaat, maar daadwerkelijk ergens in geloven gaat veel dieper. Toen voelde ik al: hier gaat iets gebeuren, dit maakt me nieuwsgierig.”

Veel sneller resultaat dan verwacht
“Ik heb verschillende sessies doorlopen bij Happy Brain® Clinics. In die sessies maakten mijn actiegerichte doelstellingen plaats voor intenties. Ik leerde op een andere manier kijken. De aanpak van Caro Botman leverde veel sneller resultaat op dan ik had verwacht. Die positieve mindshift, doordrongen met rust en vertrouwen, heeft me zoveel opgeleverd. Ik had niet verwacht dat ik zo snel weer aan de slag zou gaan en zo goed zou weten wat ik wil.”

“Een andere sessie draaide om het loslaten van bestaande patronen, zodat je meer ruimte krijgt voor nieuwe gedachten. In de weken en maanden daarna merkte dat ik steeds minder vaak een oordeel had en vaker ergens de schoonheid van inzag. Ik wilde deze ervaring een vervolg geven, dus heb nog steeds contact Happy Brain® Clinics om geïnspireerd te blijven. Ik durf hierdoor meer risico te nemen en treed graag buiten mijn comfortzone. Op dit moment heb ik een sabbatical en daarna wil ik mijn talenten en competenties nog duurzamer gaan inzetten. Het vertrouwen waarmee ik dit allemaal doe is een groot deel te danken aan  Happy Brain ® Clinics.”

Wetenschappelijke basis voor verandering
Onderscheidend aan de aanpak van Happy Brain® Clinics noemt Linneman de wetenschappelijke aanpak. “Het is fijn dat er een wetenschappelijke basis is voor de behandeling. Voor veel mensen is het een flinke stap om met zichzelf aan de slag te gaan en zich open te stellen voor nieuwe inzichten. Dankzij de oefeningen en sessies bij Happy Brain ® Clinics ben ik in staat om belemmerende overtuigingen weg te halen en lichter over dingen na te denken. Deze verandering gun ik iedereen!”

Die ‘lichtere manier van denken’ is trouwens hard nodig, stelt de voormalig business manager. “We zoeken steeds vaker naar betekenis en zingeving in ons werk. Door corona is het welzijn van mensen nog belangrijker geworden en de discussie over racisme maakt inclusiviteit urgenter. Rondom die waarden kan Happy Brain® Clinics echt het verschil maken. We zoeken steeds meer naar betekenis, we bewegen van profit naar purpose. De sessies bij Happy Brain® Clinics brachten mij in contact met die diepere waarden.”

Conclusie
Linneman kwam in contact met Happy Brain® Clinics toen hij een burn-out had. De behandeling had veel sneller effect dan hij had verwacht. De wetenschappelijke basis van de aanpak is wat dat betreft onderscheidend, stelt hij. Hierdoor was Linneman niet alleen in staat om sneller aan de slag te gaan, maar gooide hij zelfs het roer om. Die ervaring gunt hij iedereen.