Bij overmatige stress of burn-out is het niet effectief de patiënt uitgebreid te laten vertellen over de zaken die het probleem hebben veroorzaakt, stellen Caro Botman en Ellen Botman van Happy Brain Clinics. De oorzaak van de problemen ligt vrijwel volledig in het onbewuste, dus daar ligt ook de sleutel om ze op te lossen.
Mensen met overmatige stress of burn-out zijn geen vreemden voor de huisarts. Nog afgezien van het feit dat de huisartsenteams zelf door de oplopende werkdruk steeds vaker dezelfde klachten ervaren. “Stress is op zich functioneel”, zegt Ellen Botman. “En op stress zit een goed reagerend reactiesysteem. Maar dat werkt tot het moment waarop je langdurig te veel stress krijgt, want dan blijf je hangen in de stress-modus. Dan lukt het niet meer om te ontspannen en dan gaat het mis.”
Iedereen krijgt te maken met triggers die het lichaam stress opleveren. “De hersenen en het lijf maken daarbij geen onderscheid tussen soorten stress”, zegt Ellen. “Een vervelende gebeurtenis wordt opgeslagen in het onbewuste brein en krijgt daarbij een code mee. Gebeurt vervolgens iets soortgelijks dan wordt die code geactiveerd en wordt onbewust de stressreactie in je lijf geactiveerd. Als dat vaak gebeurt wordt het schadelijk.”
Hele artikel lezen? Download het hier! Het-leven-lichter-maken (1)
De Eerste lijns, Platform voor innovatie, 7 juli 2022
Weekoverzicht De Eerstelijns, 7 juni 2022