ISSO is een kennisplatform dat kennis ontwikkelt voor de bouw- en installatiesector. Er werken zo’n dertig professionals, van technische experts tot marketeers en ICT’ers. Happy Brain® Clinics hielp een aantal werknemers die last hadden van mentaal verzuim. De veerkrachtanalyse die vervolgens werd gedaan door alle medewerkers, heeft zichtbaar effect gehad – en verdient zich dubbel en dwars terug. Dat vertelt Irene van Veelen, senior adviseur bij Stichting ISSO en verantwoordelijk voor personeel en organisatie.

Hoe ziet het verzuimbeleid van ISSO eruit?
“Voor en tijdens de coronaperiode vielen een aantal collega’s uit met mentale klachten. Als ISSO vinden we het belangrijk om collega’s goed te ondersteunen in dit soort situaties. Via-via kwamen we in contact met Happy Brain® Clinics. Bij de eerste medewerker die daarnaartoe ging zagen we zulke positieve resultaten, dat er al snel meer collega’s volgden. Wat wij op de werkvloer zagen was dat collega’s die bij Happy Brain® Clinics waren geweest evenwichtiger werden en beter functioneerden. Dat kwam doordat ballast uit het verleden was opgeruimd. Medewerkers vonden het aanvankelijk spannend maar waren allemaal positief na afloop.”

“Als ISSO vinden we het waardevol om te investeren in de mentale gezondheid van onze collega’s. Daardoor voelt men dat mentaal welzijn bespreekbaar is in onze organisatie. Daarbij wilden we als organisatie meer voor onze collega betekenen, niet alleen voor degenen die waren uitgevallen maar voor alle collega’s. We wilden uitval voorkomen, want voor niemand is het leuk om uit te vallen met mentale klachten. Niet voor de werknemer, maar ook niet voor de werkgever.”

Op welke manier hebben jullie verzuimpreventie vormgegeven?
“We hebben al onze medewerkers de Veerkrachttest & tips bij Happy Brain® Clinics laten doen. Dat is een online vragenlijst met daarna een persoonlijke terugkoppeling met een psycholoog. Twee psychologen van Happy Brain® Clinics kwamen daarvoor naar onze locatie, zodat in een paar dagen tijd iedereen een gesprek heeft gehad. Dat gaf ook leuke gesprekken aan de lunchtafel. Degenen met een te hoge stressscore kregen tips om beter met stress om te leren gaan. Dat waren echt tips op maat, die waren gebaseerd op de persoonlijke interesse en mogelijkheden. Dat hielp zichtbaar, en daarnaast trokken collega’s zelf aan de bel als ze ondersteuning nodig hadden of vroegen hun leidinggevende om hulp. Dat heeft echt een verschil gemaakt. Ik weet bij een paar collega’s heel zeker dat we op die manier hebben kunnen voorkomen dat ze uit zouden vallen.”

“Als werkgever hadden we geen inzicht in de individuele resultaten. We kregen een meta-analyse van onze organisatie. Dat leverde concrete, bruikbare inzichten op. We zijn een kennisplatform, dus was het niet verwonderlijk dat we als organisatie iets te rationeel zijn. Daarom organiseren we bewust leuke activiteiten samen, en laten we een paar keer per jaar een masseur komen voor een ontspannende stoelmassage. Ook kreeg het managementteam een workshop hoe ze te veel stress bij collega’s tijdig kunnen herkennen. In dat opzicht zijn we flink bijgeschoold.”

Zou je jullie aanpak aan anderen aanraden?
“Ja, dat zou ik absoluut doen. Ik zou aanbevelen om kennis te maken met Happy Brain® Clinics, omdat ze een andere aanpak hebben dan gebruikelijk is, die in de praktijk enorm effectief blijkt. Wie uitvalt met mentale klachten werd normaal gesproken doorverwezen naar een reguliere psycholoog, wat een langdurig en niet altijd effectief traject betekende. Happy Brain® Clinics komt veel sneller met een plan van aanpak en heeft korte en krachtige trajecten. We zijn erg enthousiast over Happy Brain® Clinics, omdat we merken dat de behandelingen werken. Dat is het belangrijkste. Daarbij is het contact erg prettig en worden afspraken nagekomen. En ook belangrijk, ze reageren snel en hebben geen wachtlijst.”