Razendsnel van je akelige burn-out af
Ruim een miljoen Nederlanders kampten in 2019 met burn-out-klachten. Bij een burn-out ben je fysiek en mentaal compleet uitgeput; je voelt je opgebrand. De gemiddelde duur van een burn-out ligt in ons land op 242 dagen. Dennis had genoeg aan slechts vier behandelingen om weer te vlammen.
Drie jaar geleden liep het op het werk van de 36-jarige Utrechter niet meer lekker. ,,Ik was business manager van een interim hr-bedrijf. Het groeide als kool, ik had het druk en voelde mij erg verantwoordelijk. Ik kreeg verschijnselen van teveel stress: ik raakte uit balans, het ging steeds meer schuren en ik kon niet meer goed relativeren. Het moeilijkste was eraan toe te geven dat het niet meer lukte! De bedrijfsarts wees me op een mogelijke burn-out en de behandelingen van Happy Brain® Clinics.
De tweelingzussen Ellen en Caro Botman richtten Happy Brain® Clinics in 2013 op toen ze besloten hun wetenschappelijke achtergronden te combineren. Ellen is neurosocioloog en Caro psycholoog. Ellen: ,,Er zijn veel fabels over burn-outs. Dat je minimaal acht maanden uit de running bent. Dat je nooit meer de oude kunt worden. Onzin, vaak verteld door ‘ervaringsdeskundigen’. Men kan zelfs mentaal sterker of slimmer terugkeren.”
Het vervelende is, zegt Caro, dat burn-out-coach geen beschermd beroep is. ,,Er zou een keurmerk voor de branche moeten komen om het kaf van het koren te scheiden. Cliënten worden zelden door wetenschappers behandeld.” Ellen: ,,De behandelingsduur van een burn-out is nu zo lang, dat niet behandelen even effectief is. Met onze aanpak verdwijnen de burn-out klachten binnen twee tot drie maanden door middel van een aanpak die vergelijkbaar is met EMDR en inzichten uit de neurosociologie.”
Bij een burn-out is er sprake van stress in je lijf. Het deel van de hersenen waar je ratio zit, raakt als eerste beschadigd bij een burn-out en daardoor wordt het vermogen om naar jezelf te kijken minder. ,,Het heeft dus weinig zin om tientallen sessies met de cliënt te praten. We werken onder andere met een EMDR-achtige techniek waarbij we de emoties van gebeurtenissen loskoppelen zodat triggers voor stress verdwijnen. Als iemand weer wat opknapt, komt psycho-educatie aan bod; we leggen uit hoe hersenen werken, wat stress veroorzaakt en wat je er aan kan doen om de stress weer kwijt te raken.”
Voor Dennis kwam de methode erop neer dat hij bij de eerste sessie naar zijn werk kon kijken zonder gefrustreerd te worden. ,,Er was wat opgeruimd in mijn hoofd. Als ik dacht aan werk of moeilijke situaties, waren er opeens veel mildere gedachten. Doordat ik begreep waardoor stress wordt veroorzaakt en wat ik er zelf aan kon doen, lukt dat. Toen dat kwartje gevallen was, was het noodzaak om dat gevoel vast te houden.”
Volgens neurosocioloog Ellen is psycho-educatie een beproefd concept in de wetenschap. ,,Bij nieuwe kennis wordt er een nieuw neuraal circuit in de hersenen aangelegd. Dat noemen we neuroplasticiteit. Ook weten we dat bij stress de hersengolven zijn verhoogd en die moeten naar beneden. Dat kan je bewerkstelligen door te bewegen. Mannen moeten zich inspannen, zoals fietsen of hardlopen en vrouwen ontspannen. Denk aan tuinieren of yoga. Daarnaast kan je je hersengolven rustig krijgen door meditatie of mindfullness. Of door dingen te doen waar je blij van wordt. Vind je een museum bezoeken leuk? Gewoon doen!”
Dennis vindt het fijn dat zijn burn-out periode niet zo lang geduurd heeft. ,,Ik ging weer zonder stress en met vertrouwen en rust aan de slag. Na nog 3 jaar succesvol te hebben kunnen doorbouwen aan de organisatie, heb ik besloten mijn baan op te zeggen, rond te reizen en volg ik nu een duurzaamheidsopleiding. Ik heb vertrouwen in mezelf, ga met rust en vertrouwen onzekerheden tegemoet en geniet.”
Tijdens een burn-out maakt iemand zoveel stress-hormonen aan, dat de frontale kwab minder gaat functioneren. Daarmee gaat het rationele vermogen achteruit en lukt helder nadenken en zelfreflectie toepassen niet meer. Drie op de vier mensen met een burn-out ziet dat zelf niet aankomen en wordt er voor hun gevoel door overvallen.
Volgens Botman nemen we 95% van de beslissingen op basis van het onderbewuste deel van onze hersenen. Denk bijvoorbeeld aan iemands gewoontes, vooroordelen, gedragspatronen en opvoeding. Een effectieve burn-out behandeling richt zich op dit onderbewuste gedeelte van de hersenen.
Gepubliceerd in De Telegraaf, GEZONDHEID (achter betaalmuur, link naar artikel is niet mogelijk)
24 september 2020