Uit de jongste cijfers van ArboNed blijkt dat de gemiddelde duur van een burn-out van 242 dagen in 2018 is gestegen naar 290 dagen in 2020. Dat komt onder meer door de coronacrisis, waardoor steeds meer mensen last krijgen van langdurige stress.

Neurosocioloog Ellen Botman van Happy Brain® Clinics deelt een aantal tips tegen coronastress. „Gelukkig zijn er manieren om je stresslevel zelf aan te pakken en de nare effecten hiervan te voorkomen of op zijn minst te verminderen.”

Tip 1: Wees dankbaar, en schrijf dat op

„Uit veel onderzoek blijkt dat dankbaar zijn een positief effect heeft op je brein. Daarbij reguleert het de stressreactie van je lijf en maakt het je weerbaarder. Als je met de hand opschrijft waarvoor je dankbaar bent, sla je twee vliegen in een klap. Want met de hand schrijven geeft je rust in je hoofd en laat je gebeurtenissen beter verwerken. Ook is het goed voor de samenwerking tussen verschillende hersendelen. Met opschrijven onthoud je informatie overigens ook beter dan met intikken.”

Tip 2: Doe alsof je reistijd hebt

„Ook al werken we thuis, het is wel nodig om ’onderweg te zijn’. Maak vijf keer per week een wandeling van twintig aaneengesloten minuten. Gebruik daarvoor de tijd die je normaal gesproken onderweg bent naar je werk. Dan heb je meteen een goede afbakening tussen werk- en privétijd. Dat heel Nederland wandelt, is goed nieuws: bewegen verlaagt de stress, helpt je hersenen om beter te functioneren en geeft je immuunsysteem een boost.”

Tip 3: Luister klassieke muziek

„Niet voor niets wordt bepaalde muziek aangeraden om op te zetten om baby’s rustig te krijgen. Vooral de muziek van Bach zou het brein kunnen kalmeren. Zet het op als achtergrondmuziek of pak je koptelefoon en luister naar de zogenoemde ’binaural beats’, waarbij je linker- en rechteroor twee verschillende geluidsfrequenties te horen krijgen. Doordat je brein op zoek gaat naar het midden tussen beide frequenties, wordt het rustig in je hoofd.”

Tip 4: Verwelkom stress als je vriend

„Zie stress niet als een ziekmakend probleem, maar als je vriend. Dat doe je door op het moment dat je je gestrest voelt te denken: ’welkom stress, je maakt mijn lichaam nu klaar om in actie te komen’. Dat verlaagt de kans op vroegtijdig overlijden door hart- en vaatziektes door stress.”

18 mei 2021
door: Arianne Mantel, De Telegraaf  (achter betaalmuur, link naar artikel is niet mogelijk)

Tevens gepubliceerd in De Limburger