De uitspraak ‘Mannen hébben zorgen en vrouwen máken zorgen’ is waarschijnlijk onzin, maar vrouwen reageren fysiek wel anders op stress dan mannen.
Cortisol is een (anti)stress hormoon, en mannen hebben van nature een hoger cortisol gehalte. Bovendien maken mannen bij stress meer testosteron aan, wat hun in staat stelt om te vechten of te vluchten. Vrouwen maken in plaats daarvan vooral oxytocine aan, het knuffelhormoon. Dat maakt dat vrouwen in stresssituaties niet van zich afbijten, maar op zoek gaan naar veiligheid. In werksituaties kan je dat verschil goed zien. Als een man onder druk komt te staan, gaat hij in de aanval. Komt een vrouw onder druk te staan, dan is de kans groot dat zij juist de verbinding op blijft zoeken.
Het verschil in hormonen maakt dat vrouwen op een andere manier zouden moeten ontspannen dan mannen. Vrouwen kunnen het beste kiezen voor fysieke ontspanning zoals wandelen of tuinieren. Mannen raken hun stress beter kwijt bij fysieke inspanning, zoals hardlopen. Maar het allerbelangrijkste is dat je een ontspanning kiest die je prettig vindt om te doen. Wat anderen daar ook van vinden.